تبیین منظومه فکری رهبران انقلاب اسلامی با هدف آشنا کردن امت با اندیشه ولیّ، یک روش برای رسیدن به پیشرفت اسلامی است. آنچه در این باب اهمیت دارد شیوه پژوهش در اندیشه رهبران انقلاب است که این چگونگی باید توسط نخبگان رخ دهد و بعد از کشف این مقصود، شیوه مواجهه با اندیشه رهبری برای مردم تبیین گردد. با ارائه تعاریفی از روشهای مکاتب غربی در پژوهش، بر این باور است که نبود استنباط روشمند در بیشتر موارد یا استفاده از روشهای غربی مذکور در نهایت به این امر منجر میشود که روح حاکم اندیشههای انقلاب اسلامی در آثار وجود نداشته باشد. این مسئله نقطه ضعف مشترک بسیاری از پژوهشهای صورتگرفته در آثار رهبران انقلاب اسلامی است.
در نوشتار این کتاب، برای دستیابی به روش استخراج از کلام رهبر معظم انقلاب، به کلیات، ضروریات و ابزارهای لازم آن اشاره شده تا با استفاده از آنها فهم نظام فکری ایشان تسهیل شود.
ویژگیهای فکری رهبران انقلاب، تفاوت اندیشه آنها با سایر صاحبنظران، چگونگی شناخت ویژگیهای نظام فکری و قرار دادن آن به عنوان معیاری برای اعتبارسنجی مدل خروجی، موانع و آسیبهای موجود برای استخراج نظام فکری رهبری، صورتبندیهای آثار نگارششده در این حوزه، مراحل اولویتبندی و حرکت گامبهگام در بررسی اندیشه رهبران، تفاوت نظام اندیشه و نظام مولد، چگونگی مجهز شدن به منظومه مولد، عوامل ایجاد خطا در دستگاه محاسبه و روش طراحی و چگونگی ایجاد دستگاه محاسبه در جامعه از پرسشهای مطرح شده است.